Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στην Οβρυά του παρελθόντος

Στο παρελθόν γινόταν μεγάλο πανηγύρι στην Οβρυά, με την ευκαιρία του εορτασμού της Κοίμησης της Θεοτόκου. Στο επίκεντρο ήταν βέβαια ο ομώνυμος Ιερός Ναός. Κόσμος πολύς ερχόταν από την Πάτρα, αλλά και από κοντινά ή πιο μακρινά χωριά, όχι μόνο για να προσκυνήσει, αλλά και για να ψωνίσει από το πλήθος των πλανόδιων μικροπωλητών που έστηναν στον κεντρικό δρόμο τους πάγκους με την πραμάτεια τους. Ο κόσμος ήταν τόσο πολύς που...
η κίνηση των τροχοφόρων εκτρεπόταν από την οδό Δημοκρατίας προς τις οδούς Ηλείας και Ντεβέ, για να διευκολυνθεί η κίνηση των πεζών (την εποχή εκείνη οι οδοί ήταν ανώνυμοι, η ονοματοδοσία τους έγινε σε μεταγενέστερο χρόνο).
Ξεχωριστή θέση στο πανηγύρι κατείχαν τα "όργανα", δημοτικές ορχήστρες δηλαδή, που στήνονταν σε καφενεία και μπακάλικα (Γιαννόπουλου, Χαμουζά, Αράπη, Λυμπέρη, Θεοδωρόπουλου κ.λπ) με φίρμες της εποχής, που διασκέδαζαν τον κόσμο μέχρι το πρωί. Το φαγητό ήταν πολύ και το ποτό έρεε άφθονο.
Από τη δεκαετία του 1970 και μετά το πανηγύρι της Οβρυάς άρχισε να φθίνει. Το '80 λίγα πράγματα θύμιζαν την παλιά δόξα και στα χρόνια του '90 δεν είχε απομείνει πια τίποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.