Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2019

Έπος 1940: οδοιπορικό στην Πίνδο και την Αλβανία 
         
      Το μουσείο Καλπακίου με αυθεντικά εκθέματα του πολέμου

Όπλα στο μουσείο Καλπακίου


Πατήστε παρακάτω το "Διαβάστε περισσότερα" για περισσότερες εικόνες


Προαύλιο Μουσείου Καλπακίου, προτομές των Κωνσταντίνου, Μεταξά, Παπάγου

Το ελληνικό νεκροταφείο στους Βουλιαράτες που βρίσκεται στο αλβανικό έδαφος, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ελλάδα. Εδώ είναι θαμμένοι πεσόντες του έπους του '40.


Το ελληνικό νεκροταφείο στους Βουλιαράτες 


Λοφίσκος πλάι στο νεκρταφείο στους Βουλιαράτες . Πολλοί Έλληνες στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την πλαγιά. Στην κορυφή του ακόμα κυματίζει η Ελληνική σημαία.


Ο φύλακας του νεκροταφείου στους Βουλιαράτες δείχνει με συγκίνηση λειψανοθήκη με οστά στρατιώτη, που είναι τυλιγμένη με την ελληνική σημαία.
Κοιλάδα Δρόπολις (Αλβανία): Εδώ υπάρχουν 34 χωριά με ελληνικό πληθυσμό σχεδόν στο συνολό του, που μιλά τηνελληνική ως μητρική γλώσσα.
Κυριακή πρωί στην εκκλησία του μεγαλύτερου χωριού της Δρόπολις, τη Δερβιτσάνη. Το χωρίο έχει αμιγώς ελληνικό πληθυσμό.Οι Αγ. Σαράντα σήμερα. Ο Ελληνικός στρατός είχε εισέλθει εκεί στις 6/12/1940 


Το Αργυρόσκαστρο σήμερα. Ο Ελληνικός στρατός είχε εισέλθει εκεί στις 8/12/1940
Οι φωτογραφίες ελήφθησαν τον Ιούλιο του 2019 από εκπαιδευτικούς από την Πάτρα που επισκέφτηκαν τα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας, εκεί όπου τον χειμώνα του 1940-41 έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.